Teraszburkolás

A teraszburkolás rejtelmei

Már régóta a megújult teraszodat tervezgeted? Kinézted a legmodernebb kerti bútorokat és kerti dekorációkat, de a burkolattal mindeddig nem foglalkoztál? 

Az erkély vagy a terasz burkolatának kiválasztásakor fontos, hogy teljes mértékben passzoljon a stílusodhoz, de még fontosabb az időtállóság és a minőség, hiszen döntésed hosszú távra szól. Költséges és megterhelő lenne teraszodat évente újra burkolni, ezért a megfelelő burkolat kiválasztása előtt érdemes alaposan tájékozódni lehetőségeidről. A teraszburkolás a burkoló munkák közül a legkomplikáltabb és legmagasabb szakmai tudást igénylő burkolási munkafolyamat. 

Terasz burkolás

Mi az a titok, amit oly kevés burkoló ismer? 

Íme a legfontosabb lépések:

  1. Anyagkiválasztás:

A teraszburkolat anyagkiválasztása nagyobb odafigyelést igényel, mint a beltéri burkolat esetén, hisz kültérben az időjárás viszontagságainak folyamatosan ki van téve a felület: eső, fagy, hó, napsugárzás,hőingadozás.

A szakszerű burkoláshoz megfelelő minőségű kültéri fagyálló padlólap, valamint segédanyagok szükségesek, így a terasz valóban időtálló lesz.

  1. Lejtés: 

Az első feltétel, hogy a teraszburkolatnak 2% lejtést kell biztosítani.

  1. Felületkiegyenlítés, javítás: 

A betonozást pontosan elkészített vezetősávokkal és lehúzó lecekkel kell elkészíteni. A betonszerkezetek helyreállítását érdemes a Planitop Fast 330-al Mapegrout 430-al vagy Mapegrout T30-al végezni.

Abban az esetben, amikor a terasz közvetlenül a talajjal találkozik, akkor a bitumenes szigetelő lemez különösen fontos szereplő, hiszen ez biztosítja, hogy az alulról érkező talajpára ne károsítsa a burkolatot, a padlólap pedig ne sérüljön meg.

  1. Dilatáció

Az aljzaton és a szegélyek mentén szükséges 3-0-3,3 mozgási hézagot kialakítani. Amennyiben ez nem történik meg, akkor nagy eséllyel, rövid időn belül felválik a padló.

  1. Vízszigetelés – csapadékvíz

Ha terasz teljesen fedett, akkor a Mapleastic Aqua –t használd, ellenkező esetben, pedig a Mapelasticot  vagy a Mapelastic turbót ajánljuk.

Az első rétegbe fektess üvegszövet hálót és a második réteg felhordásával várj 4-5 órát! Ez a réteg akadályozza meg a csapadékvíz aljzaton való átszivárgását, az esetleges terasz alatti pince vagy lakótér beázását.

  1. Burkolás – burkolatragasztó

Kültéri padlólap lefektetésénél mindig fagyálló, flexibilis csemperagasztó használj. 

Lehetőség szerint folyékony vagy félfolyékony ragasztót válassz, mert ez kitölti az üregeket a lap és a hordozó felület között, igy nem tud beszorulni a víz és elkerülhető, hogy a padló felpúposodjon. 

Mi az ADESLIEX pg1-et ajánljuk. Ha ezzel a ragasztóval van leragasztva, akkor garantáltan időtálló lesz az elvégzett munka. Ez a ragasztó megakadályozza azt, hogy a víz kikezdje a padlót.

Kültéri burkolat esetén javasolt kétoldali kenéstechnikával burkolni, azaz az aljzatra és a kültéri fagyálló padlólap aljának teljes felületére felvinni a ragasztót, és enyhe mozgatással beágyazni a helyére, így érhető el az üregmentes ragasztás, mely a kültéri burkolat tartósságát biztosítja.

  1. Rugalmas szalag beágyazás:

A hajlatokba, sarkokba rugalmas szalagot kell beágyazni. A vízszintes és a függőleges fal találkozásnál alkalmazz sarokerősítő szalagot.

  1. Fugázás

A fuga a terasz nedvességétől könnyen be tud repedni, ezért fontos, az Ultracolorprox vagy a Kreaproxyt használata.

Terasz burkolás


Teraszburkolás gyakori hibái:

  • a vízszigetelés hiánya, vagy nem megfelelő módon történő kivitelezése a későbbiekben hatalmas károkat okozhat 
  • a nem megfelelő ragasztóanyag használata nem képes levezetni a hőmozgásokból adódó feszültségeket, ami a fuga vagy a burkolólap repedését okozhatja;
  • a burkolat lesózása soha, semmilyen körülmények között nem vezet jó útra, hiszen, ha egyszer só éri a betont, akkor elkezdődik egy roncsolási folyamat.
  • a repedéseken könnyen bejut a csapadékvíz a szerkezetbe, és ott megfagyva jelentős felületi károk jelenhetnek meg

6 TANÁCS A TÖKÉLETES VÁLASZTÁSÁHOZ:

  1. Figyelj arra, hogy a választott burkolat csúszásgátló legyen.
  2. Figyelj arra, hogy a választott burkolat fagyálló legyen, hiszem télen a mínuszokban teljesen tönkre is mehet a burkolat. 
  3. Figyelj arra, hogy a választott burkolatot könnyen lehessen tisztítani. 
  4. Figyelj arra, hogy a burkolatot kizárólag szakemberekkel telepítsd! 
  5. Figyelj arra, hogy ne kapkodd el a választást, és ne a legolcsóbb burkolatot vásárold meg, hiszen ebben az esetben a hosszú táv a legfontosabb tényező, nem pedig a spórolás. 
  6. Bízd szakemberre a burkolást!

Terasz burkolás

Vedd fel felünk a kapcsolatot!

Körültekintő, szakszerű burkolással hosszú évekig elégedettek lehetünk a terasz burkolatunkkal. Mi a MAPEI termékeire esküszünk. Rendelj webshopunkból, vagy látogass el az üzletünkbe! Csatlakozz a burkoló mókusok facebook csoportunkhoz és kövess minket a közösségi oldalainkon!

https://www.facebook.com/groups/540811733074624/learning_content/

https://www.facebook.com/agtotalsolutions/

https://www.instagram.com/agtotalsolutions/

 

Kosárban
There are no products in the cart!
Total
Ft
Vásárlás folytatása